Üdvözöljük a Migrációkutató Intézet hivatalos honlapján!

Főigazgatói köszöntő

Dr_Orban_Balazs_Koszontohoz

Orbán Balázs

Tisztelt Látogató!

Sok szeretettel köszöntöm a Századvég Alapítvány és a Mathias Corvinus Collegium által közösen alapított Migrációkutató Intézet honlapján!

A migráció a történelemmel egyidős társadalmi jelenség. Körbenézve a világban, azt tapasztalhatjuk, hogy egyes országok a társadalmuk alapvető megváltozását hozó elvándorlás jelenségével, míg mások az ugyanilyen jelentős hatással bíró bevándorlás kérdésével küzdenek.

Ebben az egyenletben az európai kontinens sajátos szerepet tölt be. A korábbi évszázadokban Európa leginkább a kivándorlásról, az újabb kontinensek meghódításáról volt híres, a legutóbbi időszakban viszont egyértelműen és meglehetősen látványosan megfordult a vándorlás iránya. Ráadásul az Európai Unió létrehozása – összhangban a világ országait egymáshoz közelebb hozó modern kommunikációs és közlekedési eszközök terjedésével – a tagállamok közötti, uniós állampolgárok általi szabad mozgás és munkavállalás újfajta jelenségével is együtt járt.

Tovább…

Hírek

Az Európai Unió Bírósága megakadályozhatja a menekültügyi fordulatot

Az EU Bírósága megtorpedózhatja a menekültügyi fordulatot   Az Európai Unió Bíróságának (továbbiakban: Bíróság) főtanácsnoka[1] élesítette az uniós…

Migrációs várakozások 2017-re

  Migrációs várakozások 2017-re  2017. február   Az elmúlt 25 évben folyamatosan nőtt a globális migráció mértéke: az ENSZ…