Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Sok szeretettel köszöntöm a Századvég Alapítvány és a Mathias Corvinus Collegium által közösen alapított Migrációkutató Intézet honlapján!

A migráció a történelemmel egyidős társadalmi jelenség. Körbenézve a világban, azt tapasztalhatjuk, hogy egyes országok a társadalmuk alapvető megváltozását hozó elvándorlás jelenségével, míg mások az ugyanilyen jelentős hatással bíró bevándorlás kérdésével küzdenek.

Ebben az egyenletben az európai kontinens sajátos szerepet tölt be. A korábbi évszázadokban Európa leginkább a kivándorlásról, az újabb kontinensek meghódításáról volt híres, a legutóbbi időszakban viszont egyértelműen és meglehetősen látványosan megfordult a vándorlás iránya. Ráadásul az Európai Unió létrehozása – összhangban a világ országait egymáshoz közelebb hozó modern kommunikációs és közlekedési eszközök terjedésével – a tagállamok közötti, uniós állampolgárok általi szabad mozgás és munkavállalás újfajta jelenségével is együtt járt.

Az Európai Unió a bevándorlás kérdésében több szempontból is megosztott. A régebbi, nyugat-európai tagállamok egészen más problémákkal küzdenek, mint a kelet-európaiak, egyes országok pedig egészen eltérő migrációs helyzettel szembesülnek, mint mások.

A nyugat-európai tagállamokban zajló folyamatokat vizsgálva egyre többen felvetik, hogy az adott országokban más civilizációs minták szerint élő társadalmi csoportok integrációjának ügye nem áll jól. A multikulturalizmus társadalomszervezési elvei nem a nyugati típusú, nemzetállami szintű működést stabilizálják, hanem inkább „párhuzamos társadalmak” és társadalmi értelemben „hasadó államok” kialakulásával fenyegetnek, miközben komoly gazdasági és biztonságpolitikai következményeket is maguk után vonnak.

A migráció európai összefüggéseit vizsgálva hazánk a kelet-közép európai államok sajátosságait tökéletesen megjelenítő minta: homogén, jórészt egynemzetiségű társadalom, amely leginkább az őshonos kisebbségek integrálásával küzd. Az eltérő civilizációk képviselőinek egymás mellett élése miatti társadalmi feszültségek által jelentős mértékben nem érintett.

Tovább…

Hírek

Janik Szabolcs: Határzár nélkül folytatódott volna az embertömegek áramlása

2015-ben voltak olyan napok, amikor több mint tízezer ember érkezett törvénytelenül Magyarországra - jelentette ki Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese az…

Janik Szabolcs: Határzár Nélkül Folytatódott Volna Az Embertömegek áramlása

Az olasz kormány nem fogad migránsokat szállító hajókat

Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet kutatója az M1 tévécsatornán beszélt arról, hogy az új olasz kormány miképp viszonyul az új migránsokat szállító…

Az Olasz Kormány Nem Fogad Migránsokat Szállító Hajókat

Szigorodik a családegyesítési elbírálás Németországban

A migrációs krízis csúcsán, 2016 tavaszán döntött úgy a német kormány, hogy tekintettel a menekültügyi rendszer igen komoly leterheltségére, csak és kizárólag…

Szigorodik A Családegyesítési Elbírálás Németországban