Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Sok szeretettel köszöntöm a Századvég Alapítvány és a Mathias Corvinus Collegium által közösen alapított Migrációkutató Intézet honlapján!

A migráció a történelemmel egyidős társadalmi jelenség. Körbenézve a világban, azt tapasztalhatjuk, hogy egyes országok a társadalmuk alapvető megváltozását hozó elvándorlás jelenségével, míg mások az ugyanilyen jelentős hatással bíró bevándorlás kérdésével küzdenek.

Ebben az egyenletben az európai kontinens sajátos szerepet tölt be. A korábbi évszázadokban Európa leginkább a kivándorlásról, az újabb kontinensek meghódításáról volt híres, a legutóbbi időszakban viszont egyértelműen és meglehetősen látványosan megfordult a vándorlás iránya. Ráadásul az Európai Unió létrehozása – összhangban a világ országait egymáshoz közelebb hozó modern kommunikációs és közlekedési eszközök terjedésével – a tagállamok közötti, uniós állampolgárok általi szabad mozgás és munkavállalás újfajta jelenségével is együtt járt.

Az Európai Unió a bevándorlás kérdésében több szempontból is megosztott. A régebbi, nyugat-európai tagállamok egészen más problémákkal küzdenek, mint a kelet-európaiak, egyes országok pedig egészen eltérő migrációs helyzettel szembesülnek, mint mások.

A nyugat-európai tagállamokban zajló folyamatokat vizsgálva egyre többen felvetik, hogy az adott országokban más civilizációs minták szerint élő társadalmi csoportok integrációjának ügye nem áll jól. A multikulturalizmus társadalomszervezési elvei nem a nyugati típusú, nemzetállami szintű működést stabilizálják, hanem inkább „párhuzamos társadalmak” és társadalmi értelemben „hasadó államok” kialakulásával fenyegetnek, miközben komoly gazdasági és biztonságpolitikai következményeket is maguk után vonnak.

A migráció európai összefüggéseit vizsgálva hazánk a kelet-közép európai államok sajátosságait tökéletesen megjelenítő minta: homogén, jórészt egynemzetiségű társadalom, amely leginkább az őshonos kisebbségek integrálásával küzd. Az eltérő civilizációk képviselőinek egymás mellett élése miatti társadalmi feszültségek által jelentős mértékben nem érintett.

Tovább…

Hírek

Migráció: Európa új törésvonala (Századvég Nyári Egyetem)

A Századvég Nyári Egyetem migrációval foglalkozó szakmai napján a Migrációkutató Intézet munkatársai is részt vettek és osztották meg gondolataikat. Szalai Zoltán, a…

Migráció: Európa új Törésvonala (Századvég Nyári Egyetem)

Kövecsi-Oláh Péter: Történelmi változások jönnek Törökországban

Törökországban június 24-én tartottak elnök és parlamenti választás, a voksolást Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő államfő nyerte, aki elnöki rendszert vezet be.…

Kövecsi-Oláh Péter: Történelmi Változások Jönnek Törökországban

Fontos kérdés, hogy az unió mennyire lesz képes betartatni a migrációs megállapodást

Ha visszatekintünk 2015-től visszamenőleg, azt látjuk, hogy nagyon nagyot változtak az egyes tagállami álláspontok. Ezt részben az is magyarázza, hogy új kormányok…

Fontos Kérdés, Hogy Az Unió Mennyire Lesz Képes Betartatni A Migrációs Megállapodást