Üdvözöljük a Migrációkutató Intézet hivatalos honlapján!

Főigazgatói köszöntő

Dr_Orban_Balazs_Koszontohoz

Orbán Balázs

Tisztelt Látogató!

Sok szeretettel köszöntöm a Századvég Alapítvány és a Mathias Corvinus Collegium által közösen alapított Migrációkutató Intézet honlapján!

A migráció a történelemmel egyidős társadalmi jelenség. Körbenézve a világban, azt tapasztalhatjuk, hogy egyes országok a társadalmuk alapvető megváltozását hozó elvándorlás jelenségével, míg mások az ugyanilyen jelentős hatással bíró bevándorlás kérdésével küzdenek.

Ebben az egyenletben az európai kontinens sajátos szerepet tölt be. A korábbi évszázadokban Európa leginkább a kivándorlásról, az újabb kontinensek meghódításáról volt híres, a legutóbbi időszakban viszont egyértelműen és meglehetősen látványosan megfordult a vándorlás iránya. Ráadásul az Európai Unió létrehozása – összhangban a világ országait egymáshoz közelebb hozó modern kommunikációs és közlekedési eszközök terjedésével – a tagállamok közötti, uniós állampolgárok általi szabad mozgás és munkavállalás újfajta jelenségével is együtt járt.

Tovább…

Hírek

„Se előre, se hátra”

„Se előre, se hátra” A visszatérés nem opció a belgrádi raktárakban várakozó migránsoknak A Migrációkutató Intézet munkatársai, Sántha…

Az Európai Tanács Következtetései és a Máltai Nyilatkozat a magyar migrációs álláspont tükrében

Az Európai Tanács Következtetései és a Máltai Nyilatkozat a magyar migrációs álláspont tükrében 2017.02.08. A migrációs válság kezdete…