Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Sok szeretettel köszöntöm a Századvég Alapítvány és a Mathias Corvinus Collegium által közösen alapított Migrációkutató Intézet honlapján!

A migráció a történelemmel egyidős társadalmi jelenség. Körbenézve a világban, azt tapasztalhatjuk, hogy egyes országok a társadalmuk alapvető megváltozását hozó elvándorlás jelenségével, míg mások az ugyanilyen jelentős hatással bíró bevándorlás kérdésével küzdenek.

Ebben az egyenletben az európai kontinens sajátos szerepet tölt be. A korábbi évszázadokban Európa leginkább a kivándorlásról, az újabb kontinensek meghódításáról volt híres, a legutóbbi időszakban viszont egyértelműen és meglehetősen látványosan megfordult a vándorlás iránya. Ráadásul az Európai Unió létrehozása – összhangban a világ országait egymáshoz közelebb hozó modern kommunikációs és közlekedési eszközök terjedésével – a tagállamok közötti, uniós állampolgárok általi szabad mozgás és munkavállalás újfajta jelenségével is együtt járt.

Az Európai Unió a bevándorlás kérdésében több szempontból is megosztott. A régebbi, nyugat-európai tagállamok egészen más problémákkal küzdenek, mint a kelet-európaiak, egyes országok pedig egészen eltérő migrációs helyzettel szembesülnek, mint mások.

A nyugat-európai tagállamokban zajló folyamatokat vizsgálva egyre többen felvetik, hogy az adott országokban más civilizációs minták szerint élő társadalmi csoportok integrációjának ügye nem áll jól. A multikulturalizmus társadalomszervezési elvei nem a nyugati típusú, nemzetállami szintű működést stabilizálják, hanem inkább „párhuzamos társadalmak” és társadalmi értelemben „hasadó államok” kialakulásával fenyegetnek, miközben komoly gazdasági és biztonságpolitikai következményeket is maguk után vonnak.

A migráció európai összefüggéseit vizsgálva hazánk a kelet-közép európai államok sajátosságait tökéletesen megjelenítő minta: homogén, jórészt egynemzetiségű társadalom, amely leginkább az őshonos kisebbségek integrálásával küzd. Az eltérő civilizációk képviselőinek egymás mellett élése miatti társadalmi feszültségek által jelentős mértékben nem érintett.

Tovább…

Hírek

Az elvándorlás Szíria újjáépítését is ellehetetleníti

Speidl Bianka szíriai útja során nyilatkozott a szír állami média munkatársának többek között arról, hogy számos Európai ország szigorított bevándorláspolitikáján ezért azok,…

Az Elvándorlás Szíria újjáépítését Is Ellehetetleníti

Janik Szabolcs: Határzár nélkül folytatódott volna az embertömegek áramlása

2015-ben voltak olyan napok, amikor több mint tízezer ember érkezett törvénytelenül Magyarországra - jelentette ki Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese az…

Janik Szabolcs: Határzár Nélkül Folytatódott Volna Az Embertömegek áramlása

Az olasz kormány nem fogad migránsokat szállító hajókat

Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet kutatója az M1 tévécsatornán beszélt arról, hogy az új olasz kormány miképp viszonyul az új migránsokat szállító…

Az Olasz Kormány Nem Fogad Migránsokat Szállító Hajókat