Horizont 2022/15: Ostromlóból kapuőr? Betekintés Magyarország és Törökország kapcsolatába

Ostromlóból kapuőr? Betekintés Magyarország és Törökország kapcsolatába

Pénzváltó Nikolett elemzése

Törökország – melynek területén továbbra is több mint 3,7 millió regisztrált szíriai menekült, illetve további mintegy 320 ezer egyéb állampolgárságú menedékkérő tartózkodik – rendszeres szereplője az irreguláris migrációval kapcsolatos európai diskurzusnak. Ankara azonban az illegális bevándorlás elleni küzdelem mellett számos más területen is Magyarország kiemelt stratégiai partnereként tűnik fel.

Törökország hazánk számára elsősorban geostratégiai elhelyezkedése miatt fontos. A kis-ázsiai állam geopolitikai törésvonalak, kontinensek, civilizációk metszéspontjában fekszik, azok között egyik oldalról egyfajta szigetelő állam, másik oldalról összekötő kapocs szerepet tölt be. Európa szempontjából például a különböző térségekből (a Közel-Keletről, Afrikából, Ázsiából) érkező illegális migráció feltartóztatása tekintetében különösen fontos ez a szigetelő állam szerep, míg az energiahordozók tranzitja esetében Törökország mint kulcsfontosságú összekötő kapocs jelenik meg.

A tanulmány a magyar–török kapcsolatok néhány kiemelt szeletét tekinti át. Először röviden bemutatja Törökország és a migráció kapcsolatának megjelenését a magyar politikában, majd áttekinti a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat (beleértve a kereskedelmet, a befektetéseket és az energiapolitikai vonatkozásokat), valamint a felfutó hadiipari együttműködést. Végül pedig kitér a két ország közötti kulturális szálakra is.

Az elemzés teljes szövege itt tölthető le.

Fotó: shutterstock.com