Horizont 2022/16: A figyelem egyre jobban délre irányul, avagy Németország stratégiai érdekei Afrikában

A figyelem egyre jobban délre irányul, avagy Németország stratégiai érdekei Afrikában

Tóth Bettina elemzése

A Migrációkutató Intézet aktuális elemzésében Németország fokozatosan megerősödő Afrika-stratégiáját mutatja be a fejlesztési programok és a katonai jelenlét tükrében.

Az Afrika-politika a 2015-16-os migrációs válságot követően meghatározó témává vált az akkori német kormányzat-ban. Nőtt a német tőkebefektetések aránya a kontinensen, fejlesztési projekteket hívtak életre számos területen, mint az infrastruktúra-építés, a mezőgazdaság vagy az afrikai kkv-k és start-upok támogatása. Az eredmény a számokban is meglátszott, 2019-ben már 12 milliárd euró felett járt a befektetések mértéke, a német export pedig a 14 milliárd eurót is meghaladta az első hat hónapban. Emellett a német katonai jelenlét is fokozódik a Száhel-övezetben. Mindennek egy célja volt és van: a problémát helyben kell orvosolni ahhoz, hogy az máshova ne tudjon begyűrűzni.

A 2010-es évek közepén zajló migrációs válság idején közel hárommillió személy érkezett német területre, amelyből az első évben több mint 470 ezren, a második évben pedig mintegy 750 ezren nyújtottak be menedékkérelmet. Habár a legtöbben a Közel-Kelet országaiból döntöttek az elvándorlás mellett, sokan afrikai tranzitországokon keresztül vagy kifejezetten a kontinens egy-egy országának lakosaként érkeztek Nyugat-Európába. Ez a jelenség jórészt Afrika megtartóképességének elégtelensége miatt alakult ki.

Az elemzés teljes szövege itt tölthető le.

Fotó: shutterstock.com