Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Sok szeretettel köszöntjük a Századvég Alapítvány és a Mathias Corvinus Collegium által közösen alapított Migrációkutató Intézet honlapján!

A migráció a történelemmel egyidős társadalmi jelenség. Körbenézve a világban, azt tapasztalhatjuk, hogy egyes országok a társadalmuk alapvető megváltozását hozó elvándorlás jelenségével, míg mások az ugyanilyen jelentős hatással bíró bevándorlás kérdésével küzdenek.

Ebben az egyenletben az európai kontinens sajátos szerepet tölt be. A korábbi évszázadokban Európa leginkább a kivándorlásról, az újabb kontinensek meghódításáról volt híres, a legutóbbi időszakban viszont egyértelműen és meglehetősen látványosan megfordult a vándorlás iránya. Ráadásul az Európai Unió létrehozása – összhangban a világ országait egymáshoz közelebb hozó modern kommunikációs és közlekedési eszközök terjedésével – a tagállamok közötti, uniós állampolgárok általi szabad mozgás és munkavállalás újfajta jelenségével is együtt járt.

Az Európai Unió a bevándorlás kérdésében több szempontból is megosztott. A régebbi, nyugat-európai tagállamok egészen más problémákkal küzdenek, mint a kelet-európaiak, egyes országok pedig egészen eltérő migrációs helyzettel szembesülnek, mint mások.

A nyugat-európai tagállamokban zajló folyamatokat vizsgálva egyre többen felvetik, hogy az adott országokban más civilizációs minták szerint élő társadalmi csoportok integrációjának ügye nem áll jól. A multikulturalizmus társadalomszervezési elvei nem a nyugati típusú, nemzetállami szintű működést stabilizálják, hanem inkább „párhuzamos társadalmak” és társadalmi értelemben „hasadó államok” kialakulásával fenyegetnek, miközben komoly gazdasági és biztonságpolitikai következményeket is maguk után vonnak.

A migráció európai összefüggéseit vizsgálva hazánk a kelet-közép európai államok sajátosságait tökéletesen megjelenítő minta: homogén, jórészt egynemzetiségű társadalom, amely leginkább az őshonos kisebbségek integrálásával küzd. Az eltérő civilizációk képviselőinek egymás mellett élése miatti társadalmi feszültségek által jelentős mértékben nem érintett.

Tovább…

Hírek

Az elutasított menedékkérők kitoloncolásának nehézsége

Vargha Márk kutató a Németországban elutasítot menedékkérőként élő csecsen bűnöző esete kapcsán a kitoloncolás nehézségeiről beszélt az M1 esti műsorában. Elmondta: a megoldás…

Az Elutasított Menedékkérők Kitoloncolásának Nehézsége

A nyár beköszöntével felerősödik a migráció

Ismét felerősödött a migrációs nyomás a balkáni útvonalakon a nyár beköszöntével – mondta Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese az M1-en pénteken. Hozzátette: 2018-ban csak…

A Nyár Beköszöntével Felerősödik A Migráció

2019. évi Ünnepi Könyvhét

A 2019. évi Ünnepi Könyvhéten dedikál Speidl Bianka, a 'Migráció – megtört élet, széttört társadalom’ című nemrég megjelent könyv egyik szerzője. „A…

2019. évi Ünnepi Könyvhét