Köszöntő

Tisztelt Látogató!

Sok szeretettel köszöntjük a Századvég Alapítvány és a Mathias Corvinus Collegium által közösen alapított Migrációkutató Intézet honlapján!

A migráció a történelemmel egyidős társadalmi jelenség. Körbenézve a világban, azt tapasztalhatjuk, hogy egyes országok a társadalmuk alapvető megváltozását hozó elvándorlás jelenségével, míg mások az ugyanilyen jelentős hatással bíró bevándorlás kérdésével küzdenek.

Ebben az egyenletben az európai kontinens sajátos szerepet tölt be. A korábbi évszázadokban Európa leginkább a kivándorlásról, az újabb kontinensek meghódításáról volt híres, a legutóbbi időszakban viszont egyértelműen és meglehetősen látványosan megfordult a vándorlás iránya. Ráadásul az Európai Unió létrehozása – összhangban a világ országait egymáshoz közelebb hozó modern kommunikációs és közlekedési eszközök terjedésével – a tagállamok közötti, uniós állampolgárok általi szabad mozgás és munkavállalás újfajta jelenségével is együtt járt.

Az Európai Unió a bevándorlás kérdésében több szempontból is megosztott. A régebbi, nyugat-európai tagállamok egészen más problémákkal küzdenek, mint a kelet-európaiak, egyes országok pedig egészen eltérő migrációs helyzettel szembesülnek, mint mások.

A nyugat-európai tagállamokban zajló folyamatokat vizsgálva egyre többen felvetik, hogy az adott országokban más civilizációs minták szerint élő társadalmi csoportok integrációjának ügye nem áll jól. A multikulturalizmus társadalomszervezési elvei nem a nyugati típusú, nemzetállami szintű működést stabilizálják, hanem inkább „párhuzamos társadalmak” és társadalmi értelemben „hasadó államok” kialakulásával fenyegetnek, miközben komoly gazdasági és biztonságpolitikai következményeket is maguk után vonnak.

A migráció európai összefüggéseit vizsgálva hazánk a kelet-közép európai államok sajátosságait tökéletesen megjelenítő minta: homogén, jórészt egynemzetiségű társadalom, amely leginkább az őshonos kisebbségek integrálásával küzd. Az eltérő civilizációk képviselőinek egymás mellett élése miatti társadalmi feszültségek által jelentős mértékben nem érintett.

Tovább…

Hírek

A máltai megállapodás csak a hajókon megmentettekre vonatkozik

A máltai megállapodás, amelyből nem biztos, hogy még idén jogszabály lesz, csak azokra a migránsokra vonatkozik, akiket valamilyen hajó mentett meg a…

A Máltai Megállapodás Csak A Hajókon Megmentettekre Vonatkozik

A terrorszervezetek százmilliókat érnek el médiabirodalmukkal

A korábbi terrorszervezetek, mint például az al-Káida, mind fedésben működtek. Az Iszlám Állam viszont 2013-2014-ben kiállt a napfényre, területeket foglalt el, és…

A Terrorszervezetek Százmilliókat érnek El Médiabirodalmukkal

Az Észak-Afrikában várakozók az önkéntes kvótát meghívásként értelmezhetik

A Máltán elfogadott önkéntes kvótával több probléma is van: egyrészt alkalmas arra, hogy az Észak-Afrikában várakozók meghívásként értelmezzék, másrészt továbbra sem bírja…

Az Észak-Afrikában Várakozók Az önkéntes Kvótát Meghívásként értelmezhetik