Konferencia: Válaszok Keresése Egy Hosszú Ideje Elhallgatott Válságra

Konferencia: Válaszok keresése egy hosszú ideje elhallgatott válságra

  • 2017. október 12. – 2017. október 13.
  • Corinthia Hotel Budapest , 1037, Budapest, Erzsébet krt. 43-49.

A „Válaszok keresése egy hosszú ideje elhallgatott válságra” elnevezésű, a keresztényüldözésről szóló 2017. október 12-én és október 13-án megrendezett nemzetközi konferencia sikerében a Migrációkutató Intézet is közreműködött egy kiadvány formájában.

A kiadvány célja, hogy minden érdeklődő számára megismerhetővé váljon a kereszténység globális helyzete, illetve a legnehezebb helyzetben élő keresztény közösségek mindennapi nehézségei.

A keresztény közösségekkel szemben számos módon fel lehet lépni. A kötetben feltárul az olvasó előtt az erre felhasználható szörnyű eszközök tárháza, amely az életlehetőségek beszűkítésétől kezdve a nyílt állami diszkrimináción át egészen a fizikai megsemmisítésig terjed. A keresztényeknek a világ bizonyos térségeiben “csak” verbális agressziót és társadalmi és/vagy állami kirekesztést kell elszenvedniük, másutt kitépik a keresztet a nyakukból és elkobozzák  tőlük a Bibliát, miközben bizonyos országokban táborokba zárják és megölik őket. A keresztényüldözés szintje és formája mellett annak motivációja is rendkívül változatos: megtaláljuk az iszlamista alapú, a vallási-nacionalista színezetű, illetve a totalitárius rendszerek vallásellenes alapállásából fakadó üldöztetést is.

A Migrációkutató Intézet munkatársainak írásai a kiadványban:

A keresztények számának alakulása a világban (Balogh Gábor, Gallai Sándor, Abdessamad Belhaj)

A dhimma megaláztatása és a millet kimértsége között-A keresztények helyzete a Közel-Keleten (Horváth-Sántha Hanga, Speidl Bianka, Abdessamad Belhaj)

Halálos álarcok: az egyiptomi koptok, egy fenyegetett nép (Abdessamad Belhaj)

Keresztényüldözés az afrikai kontinensen (Marsai Viktor)

A keresztényüldözés világindexe (Balogh Sándor, Gallai Sándor, Janik Szabolcs)

A radikális iszlamizmus és a 21.századi terrorizmus (Speidl Bianka, Horváth-Sántha Hanga, Abdessamad Belhaj)

Keresztény menekültek a Közel-Keleten és Európában (Horváth-Sántha Hanga)

A közel-keleti keresztények térvesztése (Horváth-Sántha Hanga,Speidl Bianka, Abdessamad Belhaj)

 

Válaszok Keresése Egy Hosszú Ideje Elhallgatott Válságra

Válaszok keresése egy hosszú ideje elhallgatott válságra

Speidl Bianka, beszéd
  • 2017. október 12. – 2017. október 13.
  • Corinthia Hotel Budapest , 1037, Budapest, Erzsébet krt. 43-49.

Az üldözött keresztények ügyével foglalkozó helyettes államtitkárság és a budapesti székhelyű Migrációkutató Intézet egy tematikus tanulmánykötetet jelentet meg magyar és – rövidesen – angol nyelven is „Budapest jelentés a keresztényüldözésről” címmel.

A „Válaszok keresése egy hosszú ideje elhallgatott válságra” elnevezésű, a keresztényüldözésről szóló 2017. október 12-én és október 13-án megrendezett konferencián Speidl Bianka vezető kutatónk e tanulmánykötet bemutatóján elhangzott beszédének részletét közöljük:

“A Migrációkutató Intézet munkatársai négy országban készítettek interjúkat: Libanonban, Irakban, Szíriában, valamint németországi befogadó állomásokon. A kutatások néhány fontosabb konklúziója a következő:

1.  A keresztények elüldözése szülőföldjükről egy geopolitikai és gazdasági stratégia része, amelynek célja, a térség vallási homogenizálása, a keresztények gazdasági, társadalmi és a politikai befolyásának megsemmisítése.

2. A Közel-Keleten szembenálló felek mindegyike mögött áll valamely térségbeli hatalom vagy globális nagyhatalom. Kivéve a keresztényeket. Külső hatalmi támogatás nélkül a keresztények térvesztése mind számarányukat, mind befolyásukat tekintve megállíthatatlan.

3. Az elvándorlás ösztönzése kivérezteti a Közel-Kelet országait. Az agyelszívás és a fiatal munkaerő elcsábítása Nyugatra egy szűk gazdasági elit érdekeit szolgálja. A folyamat kimenetele ugyanakkor végzetes hiszen a keleti keresztény közösségek alkották a legerősebb, természetes összekötő kapcsot a két térség, a két civilizáció között.

4. Minden nyugati politikai vagy társadalmi jelenség, amely az iszlámot és a muszlimokat érinti, közvetlen hatással van a közel-keleti keresztényekre. Legyen szó katonai beavatkozásról, demokrácia exportról, Mohamed karikatúrákról vagy Korán égetésre való felbujtásról. Az elsődleges bűnbakok és áldozatok a közel keleti keresztények.

5. A keresztényellenes dzsihadista erőszak és az európai terrorhullám ugyan annak az éremnek a két oldala. Minden merénylet és gyilkosság – történjék Moszulban, Raqqában, Alexandriában vagy Londonban és Párizsban – hadüzenet a kereszténység és az egész nyugati civilizáció számára.

6. A radikális iszlamizmus nyugatra történő „importja” zavartalanul zajlik. A Nyugat Európába érkezett keresztény menekültek rendszeresen beszámoltak az út során őket ért zaklatásokról, fenyegetésekről, amelyek a menekült szállásokon is folytatódnak. A panaszok kivizsgálására ritkán adódik lehetőség. A nyugat európai hatóságok a megkülönböztetés mentes bánásmódra hivatkozva nem tesznek lépéseket elkülönítésük és védelmük érdekében.

A tanulmányokat tartalmazó kötet mérföldkő a kérdés tudományos igényű feldolgozásában. Reméljük, hogy munkánk további tudományos kutatásokat inspirál, amelyek elengedhetetlenek a napjainkban is zajló tragikus folyamatok megértéséhez és megfékezéséhez.

Amint a harc keleten befejeződik, nyugaton elkezdődik. A nyugat sorsa a keleti keresztények sorsában gyökerezik, miként kétezer évvel ezelőtt, úgy most is.”

Intézetünkbe Látogatott A Kanadai Parlament Delegációja

Intézetünkbe látogatott a kanadai parlament delegációja

  • 2017. október 11. – 2017. október 11.
  • Migrációkutató Intézet, 1016, Budapest, Somlói út 51.

2017. október 11-én a kanadai parlament delegációja ellátogatott Intézetünkhöz, ahol Orbán Balázs főigazgatóval, Gallai Sándor tudományos igazgatónkkal és Abdessamad Belhaj kutatónkkal beszélgetett.

A delegáció tagjai között fogadhattuk Rod Bergent, a Power to Change elnökét, Harold Albrecht és Cathay Waganthall konzervatív képviselőket, Jonathan Wellumt, a Pocklinc Investment elnökét, Darlene McLeant, a Christian Embassy elnökét és David Imbrockt, a Christian Embassy igazgatóját.

 

 

Konferencia: The Dynamics Of African Conflicts In The Early 21st Century

Konferencia: The dynamics of African Conflicts in the Early 21st Century

Two Steps Further, One Step Back?
  • 2017. október 5. – 2017. október 5.
  • Ludovika Campus, Zrínyi terem, 1083, Budapest, Ludovika tér 2.

Október 5-én kerül megrendezésre a Ludovika Campuson a “The dynamics of African Conflicts in the Early 21st Century- Two Steps Further, One Step Back?” című angol nyelvű konferencia.

Az izgalmasnak ígérkező rendezvényen számos hazai és külföldi előadó- köztük Marsai Viktor vezető kutatónk- segítségével megismerkedhetünk az afrikai kontinensen eluralkodó olyan súlyos problémákkal ,mint például a radikalizáció, klímaváltozás, polgárháborúk, migráció vagy túlnépesedés.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Bővebb információ az alábbi linken érhető el:

http://netk.uni-nke.hu/esemenyek/2017/10/05/the-dynamics-of-african-conflicts-in-the-early-21st-century-two-steps-further_-one-step-back

 

 

Kiemelt kép forrása: PicQuery

Konferencia Az Afrikai Konfliktusokról

Konferencia az afrikai konfliktusokról

  • 2017. október 5. – 2017. október 5.
  • Ludovika Campus, Zrínyi terem, 1083, Budapest, Ludovika tér 2.

„A 21. század eleji afrikai konfliktusok dinamikája. – két lépés előre, egy lépés hátra?” címmel kezdődött konferencia október 5-én az NKE-n. A polgárháborúk, a népirtások és az állami kudarcok évtizedei után Afrikában jelentős fejlődés ment végbe a 21. század elején. Az erőszakos konfliktusok száma csökkent, és azok a régiók, melyek véres összecsapások színterei voltak, a kontinens legstabilabb részeivé váltak. Mindazonáltal Afrika még távol áll attól, hogy konfliktusmentes övezet legyen.

Dr. Marsai Viktor vezető kutatónk előadása is elhangzott a rendezvényen. Szerinte az Afrikában az elmúlt évek jelentős változásaira fókuszáló konferencia nem csak előadásokból áll, de fontos része a kötetlen beszélgetés és a másik megismerése.